Hästkapplöpning och inspiration

I dag skriver vi om vad som behövs för att rida, som en häst, en sadel och transportmedel om man äger sin häst. Men vi skriver även om en film som nyligen kommit och som handlar om det mest ödesdigra hästloppet i världen.

Ridning är en underbar sport, både bra för kroppen och energigivande. Men vad behövs egentligen? Jo en häst först och främst, men även utrustning som sadel och ridkläder med tillhörande hjälm samt gärna en lyxig hästlastbil.

Filmen om det värsta hästloppet i världen

bil.hästMen mest behövs ett stort intresse för hästar och hästlivet generellt. Då kan det dessutom vara roligt att titta på filmer som har hästtema. En sådan dokumentär recenserades nyligen i Svenska Dagbladet.

Dokumentären heter Palio och handlar om världens äldsta hästlopp Il Palio, som även sägs vara världens hårdaste. Här är nämligen allt tillåtet, allt från mutor till manipulation samt hugg och slag med piskor. Det är en skoningslös kamp för att vinna och i nya dokumentären avtäcks denna inhemska tävling. Under två dagar varje sommar är det nämligen hästkapplöpning, på ingen mindre plats än ett skålformat torg i den toscanska staden Siena. Här tävlar olika kvarterssammanslutningar mot varandra med tre varv runt en bana på blöt jord, barbacka. Om man som hästälskare även är intresserad av lopp med spänning är alltså filmen värd att kolla in, och den visas på biosalonger i Sverige. I Göteborgs-Posten kan man läsa om filmen så här:

Det är en folkfest och turistattraktion. Det är ett riktigt rövarlopp med inslag av vilda västern, gladiatorspel och djurplågeri. Och det är kaos – GP

Palio kunde man även se på Stockholms Filmfestival som skedde tidigare förra året, tillsammans med filmer som Cartel land, Behemoth och Our last tango bland andra. Mer om detta kan man läsa om här i Dagens Nyheter. Kanske kan filmen ses som en inspiration, kanske som ett avskräckande exempel på en tävling som levt kvar i över 200 år för länge.