Är golf en sport?

Golf är en av de sporter som har flest utövare i Sverige och har sakta men säkert gått från ”moderatbandy” till folkrörelse. Vissa menar dock att golf inte är en sport och du kan till exempel inte utnyttja ett eventuellt friskvårdsbidrag för ditt golfspelande. Detta är en ganska debatterad fråga då många av Sveriges golfare menar att eftersom golf är en sport borde det vara självklart att kostnaderna för deras utövande borde kunna tilldelas friskvårdsbidrag.

Så vad är definitionen av en sport? Vissa menar att det krävs en fysisk aktivitet och att man som utövare behöver ”jobba upp en svett”. Enligt denna definition är knappast golf en sport men det skulle även innebära att flera olympiska grenar som exempelvis bågskytte, curling, etc inte skulle klassificeras som sporter.

Oavsett om du om du svettas eller inte så ligger det oändligt mycket träning (inte minst mental) bakom för att bli framgångsrik inom golf eller bågskytte. Golfspelare på elitnivå tränar i princip varje dag året om. Om det inte är ute på golfbanan jobbar de med mental träning eller använder en golfsimulator för att finslipa detaljerna i sitt spel.

Om träningsmängden kan ligga till grunden för att definiera om en aktivitet är en sport eller inte är golf tveklöst en sport. Det skulle då i och för säg gå att hävda att schack är en sport och det är det nog inte som många som håller med om.